Inspiraatiota ruokakuviin voi ammentaa uusimmista trendeistä, joita esimerkiksi Pinterest julkaisee. Yksi vuoden 2025 trendeistä Pinterestin ennustamana on Surreal Soirees, joka oli esimerkkikuvissa inspiroinut mm. kattauksien tekemisessä. Patongit, hedelmät ja kasvikset olivat saaneet epätavallisia käyttökohteita mm. astioina, kynttilän jalustoina ja kukkamaljakoina. Kukka-asetelmat uhkasivat painovoimaa ja nousivat pöydän ehdottomiksi katseenvangitsijoiksi, ja luova koristelu kertoi paitsi mielikuvituksen käytöstä niin myös oivasta suunnittelusta, jonka lopputulos sekä ilostuttaa että jää mieleen. Kyseistä trendiä voikin hyödyntää niin häissä kuin muissakin juhlissa, lastenkutsuilla tai kodin juhlissa. Entä jos tänä vuonna keksisikin surrealistisen pääsiäiskattauksen, joka olisi paitsi hyvä puheenaihe, niin se myös loisi kepeän juhlatunnelman ja elämyksen vieraille?


Trendien lisäksi ruoka-ainekset voivat jo sellaisenaan inspiroida uusien kuvien suunnitteluun. Heti ensimmäisenä tuleekin mieleen yksi ”all time favourite” kasvis ja se on ehdottomasti romanesco eli korallikaali, jonka fraktaalit hurmaavat ja hämmästyttävät muodollaan. Olen kuullut, että en todellakaan ole ainoa, joka käy kaupan hedelmä-ja vihannesosastolla myös ihastelemassa niin muotoja kuin värejäkin, ja romanescon ilmestyessä kauppoihin niiden kohdalla pysähtyy ihan vaistomaisesti ulkonäön houkuttelemana. Aineksien muodot ja värit parhaimmillaan inspiroivat, ja niitä voi käyttää paitsi tietysti ruoanlaitossa niin myös ruokakuvissa monin eri tavoin. Mielikuvitus lentoon ja kokeilemaan erilaisia tyylejä tai yhdistelemään asioita jollain sellaisella tavalla, jota ei ole aiemmin ajatellut tai hoksannut! Ehkä turhankin usein tulee tehtyä asiat tietyllä totutulla rutiinilla, vaikka tekeminen eri tavalla voikin olla juuri sellainen asia, joka piristää arkea ja luo uusia oivalluksia, ehkä tekee myös jonkun toisen päivästä paremman. Aivotutkimuksetkin sen ovat kertoneet, että tekee hyvää tehdä asioita eri tavalla, ja yhtenä käytännön esimerkkinä oli niinkin helppo kokeilu kuin kävely takaperin.


Tähän aiheeseen liittyen muistin heti parikin tapahtumaa, jossa joko kattaus tai tavallisuudesta poikkeava ruokatarjoilu oli niin mainio, että jo muisto siitä hykerryttää edelleen, sillä niin mieleenpainuva oli kokemus. Yksi niistä oli Aalto-yliopiston trendiseminaarissa tarjottu lounas, jossa lounasruoka oli suunniteltu sekä rohkeudella että kokeellisuudella ja mielikuvituksella. Syötävä lounas näytti siltä, kuin tarjolla olisi ollut mm. eri värisiä kiviä, sammalta ja hiekkaa. Se lounas kyllä erottui tavanomaisista lounaista! Seminaarin järjestäjä otti kehut vastaan hymyillen, mutta totesi kyllä vähän pohtineensa etukäteen, että millaisen vastaanoton lounas saisi. Tässä tapauksessa rohkeus kyllä palkittiin ja se sopi tietysti loistavasti myös päivän teemaan, joka käsitteli uusia väri-ja materiaalitrendejä.
Myös ruokien väri voi olla teemana tilaisuuksissa. Käsityötaiteen lopputyönäyttelyn avajaisiin valitsimme väriteemaksi vihreän, joka toistui niin juomassa kuin tarjottavissa sekä kattauksessa. Pöydälle aseteltiin myös neliöpeilejä, jotka toimivat tarjoilualustoina ja vielä tuplasivat vihreän värin määrän pöydässä. Jo avajaistarjoilun suunnittelu oli niin kiinnostavaa ja ehdottomasti hauskaa! Kattaukseen voisi valita myös joko vuoden trendikkäimmän värin tai juhlien oman teemavärin.
Nämä kuvat tein, kun aasialaisia ruokia myyvässä kaupassa vierailtuani katseeni osui pussilliseen suloisia pieniä sieniä. Itse asiassa menin kyllä alun perin kauppaan katsomaan ruoka-annoksia valmistavaa robottia sekä etsimään täydennystä japanilaisista astioista, joihin olen tykästynyt. Mutta astioista ei ollut sitä oikeaa väriä tarjolla enää, joten päädyin kassalle sieninipun kanssa. Sitten vaan sienet lautaselle muutaman kuvitteellisen annoksen verran.




Seuraavassa jutussa sukelletaankin sitten taas italialaisen keittokirjan reseptien kokeiluun ja valokuviin. Miltä kuulostaisi Il pane del nonno? Kyseiset leivät maistuivat muuten herkulliselta.
Joko katsoit aiemman jutun italialaisesta sitruunapiiraasta? Löydät sen täältä.